Kövess minket!
  
     

A közvilágítás régmúlt története

A közvilágítás régmúlt története
2019, október 25.

Ma már természetesnek vesszük, hogy az otthonainkban, udvarunkban, köztereken és az utcákon akkor is fényárban közlekedhetünk, ha éppen a nap már nyugovóra tért. Ez azonban nem volt mindig így. Korunk kényelmes életviteléhez számos technológiai újítás vezetett, amelyek egyik meghatározó momentuma volt, amikor az utcákon megjelentek a közvilágítás úttörői. Talán nem is sejtjük, mekkora hatással volt ez a mindennapjainkra, ezért érdemes visszaemlékezni erre a „sötét” múltra, amikor még nem léteztek lámpaoszlopok és térvilágítás.

Budán gyújtották meg az első utcai lámpát hazánkban

Csupán pár száz évet kell visszautaznunk az időben ahhoz, hogy egy egész más világba csöppenjünk bele. Az 1500-as évek előtt ugyanis nem létezett még közvilágítás, és az utcák sötétbe borultak a naplementével. Ekkor még valós félelem volt sötétedés után útnak indulni, akár csak néhány utcányi távolságra is. A félhomályban számtalan veszély leselkedett a lakókra. Nem csak a házakból utcára ömlő szeméttől és víztől kellett félniük, de az úthibák és a rablótámadások is állandó fenyegetést jelentettek a sötétben utcára tévedőkre.

Az első közvilágításnak tekinthető, szervezett utcai világításra pár évvel 1560 előtt került sor Franciaországban, Párizsban. Magyarországon ekkor még a törökök miatti elnyomással volt a lakosság elfoglalva, így hozzánk csak az 1770-es évek végén gyulladt ki az első utcai lámpa Budán. Kezdetben egyszerű bádog házas, kanócos olajmécsesek világították meg minimálisan az utakat. Érdekes azonban, hogy Pestre csak több, mint 10 évvel később jutott el ez az akkor még modernnek számító közvilágítási megoldás.

Hosszú út vezetett az olajmécsesektől a LED izzókig

A kezdetleges olajmécseseket az 1800-as évek derekán felváltották a petróleumlámpák, majd a 18. század végére megjelent ezek mellett a világítógázos közvilágítás is. Az első villamos közvilágítás alkalmazására az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkban került sor 1880-ban, de pár évre rá már Európa szerte találkozhattunk a nagy városokban ezekkel a megoldásokkal is. Az 1900-as évek elejére egyre nagyobb területet bevilágító lámpákat azonban a két világháború megtizedelte.

A közvilágításban a fénycsöves lámpákat a higanylámpások váltották, végül pedig több nemesgáz kipróbálása után a xenonlámpák és a nátriumlámpák következtek. A nagy erejű, ám sokat fogyasztó fényforrásokat azonban az utóbbi néhány évtizedben felváltották az energiatakarékos változatok. Így ma már a kompakt fénycsövek, a kerámia fém halogén lámpák és a LED-es közvilágítás jellemző Magyarországon is.

Ha egy igazán profi közvilágítási szakértőre van szükség, akkor érdemes felkeresnie a www.acelkft.hu weboldalunkat! Nézzen körül nálunk, és kérdéseivel keresse bizalommal munkatársainkat a +36 30 935 4255-ös telefonszámon vagy az aba.szer@gmail.com e-mail címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
szórakoztatófénytechnika2
Érdekességek a stroboszkópról

A mai szórakozóhelyek már nem hasonlítanak azokra a zenés-táncos estekre, amik régen megrendezésre kerültek. Manapság, aki gyakran jár szórakozóhelyekre, tudja,...

Close